Als je hieronder je gegevens achterlaat, komen we zo snel mogelijk bij je terug. Kan je vraag niet wachten? Dan mag je ons altijd bellen op 0297 38 52 52. Is het weekend of na 17:00? Een mailtje sturen is dan handiger: mail ons op [email protected].
Nieuwe iOS-update, nieuwe privacy gevolgen. Apple zet binnenkort namelijk de volgende stap in zijn privacy strijd. Met iOS 15 – die rond september 2021 uitrolt – introduceert Apple de Apple Mail Privacy Protection.
In deze blog lees je wat de update precies inhoudt, wat dit betekent voor e-mailmarketing én wat je nu kunt doen.
Disclaimer: je kunt rustig adem blijven halen. Maar, wél goed om je hierop voor te bereiden!
De strijd van Apple om de privacy van zijn gebruikers te beschermen, is volop gaande. Eerder dit jaar introduceerde Apple al de iOS 14 update, met grote gevolgen (en zorgen) voor applicaties als Facebook en Google. Met succes, want maar liefst 95% van de gebruikers (in de Verenigde Staten) accepteerden de maatregelen van Apple.
Met de update naar iOS 15 zet Apple een nieuwe stap, door de introductie van Mail Privacy Protection. Hiermee krijgen Apple-gebruikers na het updaten de vraag of zij hun persoonlijke e-mailactiviteiten wel of niet wil beschermen. En de keuze van de gebruiker, heeft gevolgen voor de manier waarop e-mailmarketeers inzichten krijgen in hun resultaten.
Via: Apple Insider
Als jij aangeeft dat Apple jouw persoonlijke e-mailactiviteiten moet beschermen, verandert de manier hoe jij je nieuwsbrieven ontvangt. Apple laadt de nieuwsbrief in dit geval eerst in op zijn eigen server en stuurt dit daarna naar jouw emailadres door. Het gevolg: jouw gestuurde mail wordt genoteerd met een 100% open rate, omdat Apple jouw mail ‘geopend’ heeft. Maar of jij als eindontvanger de mail ook opent, dat is niet te achterhalen.
Naast het verdwijnen van de open rate, wordt ook het IP-adres én de locatie van de ontvanger geblokkeerd.
De open rate (of: open ratio) geeft inzicht in hoe goed jouw mail geopend wordt. Door het percentage geopende nieuwsbrieven te analyseren en te vergelijken met andere mails (door jou of uit de branche), kun je naar een steeds beter presterend account werken.
Op basis van de open rate kun je meer zeggen over het succes van:
De datum en tijd van de verzonden mail
De onderwerp regel van de verzonden mail
De contacten die de mail ontvangen
Berekening open rate:
Aantal geopende nieuwsbrieven / het totaal verzonden nieuwsbrieven x 100% = % open rate
Marketing bestaat voor een groot gedeelte uit data. Hoe meer data, hoe beter we beslissingen kunnen maken. Met de introductie van Apple Mail Privacy Protection, valt er dus een stuk data weg, waarmee we als marketeers minder het succes van onze campagnes kunnen meten.
Verzend jij op (bijvoorbeeld) maandelijkse basis een nieuwsbrief naar jouw contactenlijst? Dan heb je straks minder inzicht in het succes van jouw verzonden nieuwsbrieven. Hierdoor maak je straks met minder zekerheid beslissingen, over bijvoorbeeld het succes van de onderwerp regel, de dag en tijd dat je een nieuwsbrief verzendt of hoe actief jouw verzendlijst bezig is met jouw e-mails.
Zit jij een stuk verder in de email-funnel en maak jij gebruik van e-mailautomation? Dan is de kans groot dat je nu een geopende nieuwsbrief als trigger gebruikt, om een volgende mail in jouw e-mailflow te versturen. Met de nieuwe iOS-udpate ontvangen Apple Mail app is deze open rate dus minder betrouwbaar, waardoor de ontvanger wellicht een tweede mail al ontvangt, zónder de eerste mail geopend te hebben.
Paniek?! Nee, rustig adem blijven halen, zoals ik in de intro al aangaf. Natuurlijk, deze update geeft weer eens aan hoe belangrijk privacy anno 2021 is.
De eerdere Third Party Cookie-update, het verbieden van tracking door niet-Europese platforms en deze komende iOS 15-update zorgen voor de nodige uitdagingen. Maar (gelukkig), blijft dit wel te overzien. Zo zijn er op Facebook creatieve manieren om alsnog jouw geïnteresseerde doelgroep te bereiken en is Mailchimp druk bezig met het voldoen aan de AVG-wetgeving.
Door je goed voor te bereiden op deze nieuwe update, scoor je straks óók met de nieuwe Apple update.
Om te weten hoeveel impact de update op jou als e-mailmarketeer heeft, is het goed om je voor te bereiden. DDMA: branchevereniging voor data en marketing heeft een aantal handige vragen die jij jezelf kunt stellen, om zo de impact van Apple Mail Privacy Protection in te schatten:
1. Hoeveel procent van jouw database gebruikt de Apple Mail app?
De update heeft (voorlopig) alleen impact op Apple-gebruikers die gebruik maken van de Apple Mail-app vanaf iOS 15, iPadOS15 & macOS Monterey. Zie je in jouw database tot nu toe weinig Apple Mail-gebruikers? Dan is er weinig aan de hand.
2. Binnen welke e-mailcampagnes wordt de open rate als belangrijkste metric beschouwd?
Bepaal waarop je jouw campagnes nu scoort en wat belangrijk is. Wil je dat de websitelezer uiteindelijk naar jouw website gaat? Focus je dan eerder op de doorklikratio (CTR).
3. Welke journeys zijn ingericht op de metric wel/niet geopend?
Heb jij een e-mail automationflow ingericht op basis van geopende nieuwsbrieven? Bedenk dan goed of deze flow ook met de nieuwe update krachtig genoeg is, of dat je deze aan moet passen op nieuwe metrics.
4. In welke e-mailcampagnes wordt gebruik gemaakt van live content of dynamische content?
Laat jij dynamische content in je nieuwsbrief zien, op basis van bijvoorbeeld de locatie van de ontvanger? De locatieblokkering vergroot de kans dat jouw ontvanger straks de verkeerde content ontvangt.
5. Doe je op dit moment list clearing op basis van opens?
Een opgeschoonde database zorgt voor een versterkte verzendreputatie. Verstuur jij je nieuwsbrieven nu naar maillijsten die de activiteit bepalen op basis van geopende nieuwsbrieven? Zorg dat je deze lijst goed in de gaten houdt en bepaal of er andere manieren zijn om jouw database op te schonen.
Tot slot: kijk goed bij jouw e-mailserverprovider hoe zij zich voorbereiden op de nieuwe update. Wil je zeker weten dat je ook met de iOS 15 update goed blijft scoren met jouw nieuwsbrieven? Wij helpen je graag met jouw e-mailmarketing!
Als je hieronder je gegevens achterlaat, komen we zo snel mogelijk bij je terug. Kan je vraag niet wachten? Dan mag je ons altijd bellen op 0297 38 52 52. Is het weekend of na 17:00? Een mailtje sturen is dan handiger: mail ons op [email protected].