Als je hieronder je gegevens achterlaat, komen we zo snel mogelijk bij je terug. Kan je vraag niet wachten? Dan mag je ons altijd bellen op 0297 38 52 52. Is het weekend of na 17:00? Een mailtje sturen is dan handiger: mail ons op [email protected].
Business intelligence is een intelligente benaming voor een concept dat een containerbegrip lijkt, toch? Niet helemaal waar, want business intelligence (BI) is enorm waardevol voor organisaties. Met de inzet van BI kijken bedrijven naar hoe zij data verzamelen én deze op een slimme manier voor zich kunnen laten werken.
Deze blog gaat over de inzet van BI binnen een organisatie en hoe jij je doelstellingen behaalt met behulp van de verkregen data.
BI heeft dus echt alles te maken met data. BI-gestuurde systemen combineren bedrijfsanalyse, data mining, datavisualisatie, datatools en infrastructuur. Het doel van het vergaren en inzichtelijk maken van de data is om organisaties te ondersteunen meer datagedreven beslissingen te nemen.
Om te groeien en mee te gaan met de tijd, is het nodig dat bedrijven blijven kijken naar hoe zij data voor zich laten werken. Om dit te kunnen doen, hebben in ieder geval de managementlagen binnen een organisatie moderne BI-platforms nodig. Hiermee krijgen de leiders binnen het bedrijf een helder en begrijpelijk overzicht van alle data.
Het eerste wat nu waarschijnlijk in je opkomt is dat het om SaaS-platforms gaat die rapporten met data binnen no-time uitspugen. Maar het gaat nog veel verder dan dat. De juiste software verschaft je niet alleen de data van alles wat er binnen jouw bedrijf of afdeling gebeurt. Het is een ondersteuning van je BI-strategie, omdat het de verkregen data vereenvoudigt en inzichtelijk maakt.
De juiste analyse-tools helpen je met het importeren, opschonen, analyseren én inzichtelijk maken van alles wat jij nodig hebt om je doelen te bereiken.
Business intelligence helpt bedrijven betere besluiten te nemen door actuele data te toetsen aan historische data. Om dit vervolgens aan te houden tegen de doelstellingen van het bedrijf. De inzichtelijk gemaakte data schept een referentiekader voor de eigen prestaties en die van de concurrentie. Zo loopt je organisatie beter en efficiënter.
Bovendien is business intelligence handig voor analisten. Die kunnen op hun beurt trends in de markt ontdekken om sales te verhogen of om het inkoopproces te optimaliseren. Waar werkt data nog meer voor? Eigenlijk voor bijna alles - van het verbeteren van de service channels tot het werven van nieuw personeel.
Om alles nog een keer helder en inzichtelijk te maken, staat hieronder op een rijtje waarbij business intelligence helpt binnen organisaties:
Snel en helder inzicht in financiële gegevens om de winst te maximaliseren
Analyse van klantgedrag, zodat je als organisatie sales- en marketing funnels resultaatgerichter kunt inrichten
Vergelijking van eigen data met die van de concurrent
Het volgen van prestaties
Tracken van gewerkte uren
Prognoses maken voor de toekomst
Trends in de markt volgen
Obstakels ontdekken
Datavergaring en -analyse is niet alleen maar bedoeld om rapporten met mooie tabellen en grafieken uit te draaien. Business intelligence is er om de bedrijfsprocessen te optimaliseren en uiteindelijk om het beschikbare personeel efficiënter te laten werken. De implementatie van BI begint dus bij de mensen.
Het advies is om met het personeel in gesprek te gaan en om minimaal een dag mee te lopen op een afdeling. Pas dan krijg je als manager of teamleider een beeld van de dagelijkse werkzaamheden van je personeel. Ga daarnaast met je collega’s in gesprek over wat hun visie is als het gaat om de efficiëntieslag van hun eigen werkzaamheden.
Welke systemen gebruiken ze?
Welke informatie staat nu gecentraliseerd en wat staat nu nog decentraal?
Wat levert het op als alles centraal staat?
Welke invloed heeft dit op hun werkzaamheden en workload?
Op welke manier kunnen zij hierover meedenken?
Vertrouw op de bevindingen van je collega’s en gebruik hun advies om een BI-systeem op te zetten dat voor hen werkt.
Loyals hielp technisch bureau Swart B.V. om de interne bedrijfsprocessen te optimaliseren. Swart B.V. werkte eerst met standalone software voor verschillende processen. Omdat de applicaties niet met elkaar communiceerden, kostte het veel tijd om de juiste informatie naar boven te halen.
Als eerste namen wij een kijkje in de keuken bij Swart B.V. om te ontdekken welk ERP-systeem het beste werkt in en voor de organisatie. Door de data van alle stakeholders te centraliseren in een ERP-systeem werken zij als bedrijf nu veel efficiënter, wat uiteindelijk ook weer kosten bespaart.
Heb je hulp of advies nodig van een partij die jou helpt met de optimalisatie van de huidige systemen? Begin met het (laten) inventariseren van de huidige beschikbare BI-systemen. Koppel daar de ervaringen van je collega’s aan om te weten of ze voor jouw organisatie werken of niet.
Gecentraliseerde data die ook nog eens begrijpelijk is, zorgt voor tevreden personeel en een efficiëntere workflow. Loyals helpt je bij elke schakel van dit proces binnen jouw bedrijf. Neem contact op met één van onze specialisten, we helpen je graag!
Als je hieronder je gegevens achterlaat, komen we zo snel mogelijk bij je terug. Kan je vraag niet wachten? Dan mag je ons altijd bellen op 0297 38 52 52. Is het weekend of na 17:00? Een mailtje sturen is dan handiger: mail ons op [email protected].