Als je hieronder je gegevens achterlaat, komen we zo snel mogelijk bij je terug. Kan je vraag niet wachten? Dan mag je ons altijd bellen op 0297 38 52 52. Is het weekend of na 17:00? Een mailtje sturen is dan handiger: mail ons op [email protected].
Het online landschap verandert elke dag opnieuw. Ben je net wegwijs op een socialmediaplatform als LinkedIn of TikTok, staat de volgende alweer voor de deur. Afgelopen jaar is daar weer een nieuwe mogelijkheid bijgekomen met een eigen invalshoek: Clubhouse.
Misschien heb je de naam al langs zien komen of maak je al gebruik van het platform. Geen idee waar we het nu over hebben? Geen probleem, in deze blog lees je alles over Clubhouse én de kansen & bedreigingen.
Jij en ik weten allebei: voice speelt een steeds grotere rol in de onlinewereld. Clubhouse speelt daar perfect op in. Clubhouse is een socialmediaplatform dat zich volledig focust op spraakgestuurde communicatie. Zodra je het platform opent, heb je de mogelijkheid om 'kamers' te bezoeken. Met elke kamer een eigen onderwerp. Van Instagram tips & tricks tot tuinieren. En van de digitale vrijdagmiddagborrel met Bas Smit tot ondernemersadvies.
Voor elke interesse of vakgebied is er wel een kamer te vinden. Dat komt doordat iedereen een kamer kan starten. Geef het een onderwerp, start de kamer en kijk wie er joinen - en meepraten wanneer diegene dat wil. Je start dus zelf net zo eenvoudig een kamer over een voor jou interessant onderwerp. Zo neem je zelf de leiding over een discussie.
Eigenlijk is iedere aparte kamer een groot groepsgesprek, waar een organisator - samen met één of meerdere moderators - de leiding heeft over wie aan het woord komt.
Het platform is in april 2020 ontstaan en sindsdien flink doorgegroeid. Al na enkele maanden werd het platform op een waarde van 100 miljoen dollar geschat. Doordat een flink aantal beroemde Amerikanen (Elon Musk, Oprah Winfrey, to say the least ;-) ) al vroeg gebruikmaken van het platform, is de populariteit fors toegenomen. Mede hierdoor steeg in januari 2021 de waardeschatting van het platform naar een miljard dollar. Ondertussen heeft Clubhouse ook Nederland bereikt. Hier zijn inmiddels al tienduizenden mensen gestart met Clubhouse.
Clubhouse is nog een zeer jonge app. Dat brengt helaas ook beperkingen met zich mee, aangezien het platform momenteel enkel door iOS gebruikers te downloaden is. Dus heb je een iPhone of iPad liggen? Download de Clubhouse app dan eenvoudig uit de App Store. Alle Android gebruikers moeten nog even geduld hebben. In een blogpost op 24 januari van dit jaar gaven de ontwikkelaars van Clubhouse aan binnenkort te starten met het bouwen van de Android versie. Ze zijn van mening dat iedereen iets heeft te vertellen aan anderen, en iedereen dus de mogelijkheid moet krijgen om van zich te laten horen. Het is nu nog te vroeg om te zeggen wanneer ook Android gebruikers Clubhouse kunnen downloaden uit de Google Play Store.
Dit vind ik het leukste vraagstuk van de nieuwe app. Want zijn we onderhand al niet verzadigd geraakt met Instagram, Facebook, Pinterest #engazomaardoor? Nee, vind ik. Clubhouse onderscheidt zich in mijn ogen door volledig op voice te richten. En daarnaast gaan Clubhouse en FOMO - de Fear of Missing Out - hand in hand.
Podcasten 2.0
Sinds +/- 2019 stijgt de populariteit van podcasten razendsnel. De consument (jij en ik) vind het lekker om te luisteren en vooral om even géén beelden te hoeven zien. In de auto, tijdens het koken of een rondje wandelen: we doen massaal onze oordoppen in en luisteren naar wat wij interessant vinden.
Clubhouse is eigenlijk niet anders. Je geeft jouw interessegebieden aan, kiest een onderwerp waar jij op dat moment behoefte aan hebt en start met luisteren - of mengt je in de discussie. Maar je weet ook, als je die ene kamer met interessante sprekers nú niet in ga, dan mis je informatie. En dat kan je later niet terugluisteren, want het is één keer live en dan 'verdwijnt' het. Behoorlijke FOMO, dus.
Kort samengevat bestaat Clubhouse uit twee typen gebruikers: de luisteraar en de verteller. Zodra je bent toegelaten tot de app, heb je de mogelijkheid om een eigen Clubhouse kamer te starten of juist andere kamers te betreden.
De luisteraar
Als je het platform voor het eerst gebruikt, kunnen we ons voorstellen dat je eerst op onderzoek uitgaat. Vind een kamer die bij je interesses past en ga naar binnen. Je merkt dat je als toeschouwer wordt toegevoegd aan een gesprek. Op het virtuele podium spreken mensen je in ‘podcast-vorm’ toe en jij bent een passant in het publiek. Neem zolang je wilt de informatie in je op. Ook heb je de mogelijkheid om tussendoor vragen te stellen aan de spreker(s) of om zelf het podium opgeroepen te worden. Als jij wordt geselecteerd om een vraag te stellen, gaat je microfoon aan. Zo hoort iedereen jouw vraag of toevoeging op wat er is verteld.
De verteller
Ben je zelf een expert in je eigen vakgebied? Probeer zelf dan een Clubhouse kamer op te zetten. Voeg een korte beschrijving toe en nodig geïnteresseerden uit om naar je te luisteren. Daarbij is het ook mogelijk om moderators toe te voegen die net als jij de kamer beheren. Praat vooral over onderwerpen die jij interessant vindt en laat mensen aan het woord die jou iets willen vragen. Ook roep je eenvoudig de mensen uit het publiek op om bij jou op het virtuele podium te komen. Zij geven een toevoeging op jouw verhaal of stellen een prangende vraag die jij daarna beantwoordt.
Als ondernemer en / of marketeer blijf je graag in contact met je doelgroep. Door Clubhouse in te zetten en evenementen aan te maken, nodig je de liefhebbers van jouw werkveld uit om met je in gesprek te gaan. Geef bijvoorbeeld eerst een webinar en deel het verhaal wat je wilt vertellen. Niemand die jouw verhaal kan onderbreken, aangezien de bezoekers in je kamer allen zijn gemutet - hun microfoon laat geen geluid door. Tussendoor of achteraf bied je jouw luisteraars de mogelijkheid om vragen te stellen. Zo betrek je jouw fans of volgers nóg meer met jouw merk.
Hierbij kom ik graag weer terug op het stukje FOMO. Creëer een uniek, exclusief evenement waar je (potentiële) klant, fan of opdrachtgever bij móet zijn. Je bezoeker ontvangt alleen die broodnodige informatie door het evenement zelf te bezoeken. Maximaal interactie, maximaal resultaat!
Hoe meer online mogelijkheden er zijn, hoe groter de discussie rondom privacy wordt. Clubhouse is de jongste telg en wordt - door sommigen - bestempeld als the next big thing. Toch is het goed om nu alvast naar de privacymogelijkheden, of -beperkingen, van dit platform te kijken. Zo zijn er al verschillende berichten verschenen waarin gebruikers van Clubhouse hun gehele contactenlijst moeten delen, voordat ze iemand anders kunnen uitnodigen voor het platform.
De snelste manier om toegang te verkrijgen tot het platform is door een uitnodiging te ontvangen van een huidige gebruiker. Het is nog onduidelijk wat er met al die gedeelde data gebeurt van alle early adapters die mensen uitnodigen voor Clubhouse.
Zoals eerder aangegeven, staat Clubhouse erom bekend dat zij geen enkel gesprek opslaan. Je moet erbij zijn om het gesprek mee te maken. Toch betekent dit niet dat alle informatie daadwerkelijk verloren gaat. Als gebruiker van het platform sta je er geheel vrij in om zelf (scherm)opnames te maken van jouw Clubhouse gesprekken, inclusief audio. Dit gaat weliswaar buiten de functionaliteiten van de app om, maar behoort wel tot de mogelijkheden. Of iemand een gesprek opneemt, is tijdens het evenement niet te traceren.
Deze vraag is uiteindelijk koffiedik kijken natuurlijk. Niemand kan met zekerheid vertellen of Clubhouse nu echt hét nieuwe platform wordt, of dat er over een aantal maanden op geen één iPhone of Android-toestel de Clubhouse-app nog staat.
Mijn verwachting? Ik geloof zeker in de kansen van Clubhouse. Het onderscheidt zich echt van de rest, is gericht op de voice-trend en heeft wat mij betreft dan ook een frisse kick-start gemaakt. Nu is het vooral belangrijk dat de app blijft doorontwikkelen. Én uitkijken voor de andere platformen met hun eigen versie van Clubhouse.
Zit je nu ook in de FOMO van Clubhouse? Dat kan ik mij voorstellen.. ;-)
Zodra je zelf een account aanmaakt voor Clubhouse, kom je op een wachtlijst te staan. Pas als je wordt geaccepteerd krijg je toegang, wat enkele dagen kan duren. De snelste manier om toegang te verkrijgen is op uitnodiging van iemand die het platform al gebruikt. Wacht je nog op een invite? Stuur mij dan even een berichtje! Zo ga je in een mum van tijd aan de slag met deze nieuwe social media trend.
Als je hieronder je gegevens achterlaat, komen we zo snel mogelijk bij je terug. Kan je vraag niet wachten? Dan mag je ons altijd bellen op 0297 38 52 52. Is het weekend of na 17:00? Een mailtje sturen is dan handiger: mail ons op [email protected].