Loyals kiest voor de vierdaagse werkweek

In februari gaan wij testen met de vierdaagse werkweek. Alle (NL) Loyals krijgen vanaf deze maand een ‘focusdag’, waarbij we onszelf helemaal op kunnen laden. Ieder op zijn eigen manier. Van bier brouwen tot wielrennen en van een extra opleiding volgen tot familie bezoeken.

Als een van de eerste bedrijven in Nederland stappen wij af van de vijfdaagse werkweek en gaan we een dagje minder werken. Waarom? We leggen het je graag uit!

Loyals kiest voor de vierdaagse werkweek | Loyals

Share

Werkstress in 2018

Let’s face the facts: de vijfdaagse werkweek is steeds vaker het onderwerp van discussie. De werkdruk bij werknemers wordt steeds hoger en het aantal burn-outs blijft landelijk steeds groeien. Dit is niet alleen persoonlijk een slecht teken, maar ook economisch. De kosten in 2018 van werkstress gerelateerd verzuim zijn in Nederland zelfs opgelopen tot 2,8 miljard euro per jaar!

Sinds 2018 is er in november de ‘Week van de Werkstress’, om dit thema meer op de kaart te zetten. In deze week organiseren honderden bedrijven in het land een week vol werkplezier en activiteiten. Wij kiezen liever voor een jaar lang werkplezier. Want plezier leidt tot positieve energie en positieve energie zetten wij om naar keiharde resultaten. En daar worden onze klanten weer beter van.

Practice what you preach

“Nodig is het (nog) niet, belangrijk wel”, vertelt Loyals-partner Gill in een interview met RTL Z.

Gelukkig voor ons hebben we bij Loyals nog maar weinig te maken met het stijgend aantal burn outs en ziekteverzuim. Maar dit is voor ons geen reden om er niets aan te doen. Wij blijven altijd om ons heen kijken. Én we houden ervan om voorop te lopen. We wachten niet af tot er een geluid van bovenaf komt, maar handelen liever zelf op gevoel en verstand. Genoeg reden dus om te gaan testen met de 4-daagse werkweek. Practice what you preach, right? 

En nee, we zijn niet de eerste die dit gaan doen. In Scandinavië experimenteren ze al langer met kortere werkweken- en tijden. Het kantoor in Japan van Microsoft heeft in augustus 2019 ook de vierdaagse werkweek getest. Zij gooiden zelfs het hele kantoor op vrijdag dicht, iets wat wij zeker niet gaan doen! Maar het gevolg mag er ook bij Microsoft zijn: 40% hogere productiviteit, minder kosten en een betere werk-privébalans. 

Van wielrennen tot een opleiding volgen

Hoe we de focusdag gaan invullen, mag iedere Loyal zelf bepalen. Waar de een weer tijd heeft om het wielrennen op te pakken, kiest de ander ervoor om een deel van de tijd te besteden aan een nieuwe opleiding. Key hierin is dat de dag wordt ingezet om onszelf weer helemaal op te laden. Onszelf ontwikkelen en ervoor zorgen dat we met de juiste energie de keiharde resultaten behalen voor onze klanten. ­Want groeien met onze klanten is uiteindelijk onze grootste bron van energie.

Testen, testen en testen.

Gaan we dit dan nu ‘gewoon doorzetten' en kijken hoe het gaat? Zeker niet. Natuurlijk is hier veel rekenwerk voorafgegaan en zijn verschillende scenario’s in kaart gebracht. Maar uiteindelijk zal de praktijk pas écht vertellen of we dit experiment kunnen doorzetten. Laten we vooropstellen: de klant mag en zal hier niet onder lijden. Goed afspreken wie wanneer zijn/haar focusdag heeft, de juiste personen aan elkaar koppelen en áltijd bereikbaar zijn wanneer het écht moet op de focusdag. Dat zijn de basisingrediënten voor een geslaagd experiment.

Volg de vierdaagse werkweek van Loyals

Of de vierdaagse werkweek de huidige 40-urige werkweek straks in heel Nederland zal vervangen, zal de tijd uitwijzen. Wij geloven er in ieder geval in.
Ben je benieuwd hoe de vierdaagse werkweek bij ons in de praktijk gaat? Gill neemt je in een aantal vlogs mee hoe wij het ervaren! Bekijk hieronder vlog 1, over de introductie van de focusdag bij de collega’s. Spoiler alert: de reacties van de collega’s, was niet direct de reactie die het MT van tevoren verwachtte… ;-) 

Terug naar overzicht