Mailchimp verboden in Europa: tijd voor een alternatief?

Onlangs heeft een Duitse rechter een bedrijf in Duitsland verboden om gebruik te maken van MailChimp voor het versturen van nieuwsbrieven. Door het gebruik van deze bekende e-mailmarketing-chimpansee overtrad het bedrijf volgens de rechter de AVG. Het schattig ogende aapje zou namelijk onrechtmatig e-mailadressen doorgeven buiten de EU. Dit heeft alles te maken met de ongeldigheidsverklaring van het zogenaamde ‘Privacy Shield’ door het Hof van Justitie van de Europese Unie in juli van 2020. 

In deze blog lees je alles over MailChimp, het privacy Shield en de AVG. Hoe zit het precies? Wat is het ‘Privacy Shield’ eigenlijk? En is het gebruik van MailChimp nu verboden binnen de EU? 

Mailchimp verboden in Europa: tijd voor een alternatief? | Loyals

Het Privacy Shield & De AVG

In 2018 trad de privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking. Hiermee kwam er één privacywet voor het verwerken van persoonsgegevens in de hele EU. De privacyrechten van onder meer consumenten werden met deze wet versterkt en uitgebreid. Fijn voor consumenten, soms wat ingewikkeld voor ondernemers.

Hoewel de AVG/GDPR in heel Europa geldt, werden hiermee niet alle vraagstukken op het gebied van privacy van Europese burgers opgelost. In de huidige wereldeconomie is het namelijk doodnormaal om je roze glitterjurkje speciaal voor jou uit China te laten komen. Of om als bedrijf gebruik te maken van Amerikaanse dienstverleningen, natuurlijk. En dus worden veel persoonsgegevens van Europese burgers verwerkt door bedrijven buiten Europa. Voor dit soort situaties moesten dus aparte regels worden opgesteld.

Hier kwam het ‘Privacy Shield’ ten tonele. Het klinkt als een wapen van een van de Avengers, maar is in feite een set afspraken tussen Europa en de Verenigde Staten over de bescherming van de privacy van Europese burgers op het moment dat persoonsgegevens worden verwerkt door Amerikaanse bedrijven. 

Privacy Shield ongeldig sinds 2020

Op 16 juli 2020 verklaarde het Hof van Justitie van de Europese Unie EU-US dit Privacy Shield ongeldig. Het hof stelde dat de afspraken die in deze regeling zijn vastgelegd niet voldoende zijn om de privacy van Europese burgers te beschermen. Dat komt omdat, op grond van de Amerikaanse wetgeving, de inlichtingen- en veiligheidsdiensten daar het recht hebben om gegevens van EU-burgers in te zien en te gebruiken. Dit is niet beperkt tot strikt noodzakelijk gegevens.

Het gevolg van deze uitspraak? Paniek in de tent bij verschillende Europese bedrijven en instellingen die met Amerikaanse partijen als MailChimp werken voor hun e-mailmarketing-activiteiten! 

Is MailChimp nu verboden?

Betekent deze uitspraak nu dat de chimpansee niet meer welkom is in Europa? MailChimp stelt - uiteraard - zelf dat gebruikers in de EU hun e-mailmarketing-software kunnen blijven gebruiken in overeenstemming met de EU-wetgeving, omdat ze niet alleen de afspraken in het Privacy Shield nakomen, maar ook de zogenaamde ‘Standard Contractual Clauses’ (SCCs). 

Maar uit de uitspraak van de Duitse rechter blijkt dat dit niet klopt. Ook met de SCCs voldoet MailChimp niet aan de AVG. Uit het feit dat in Duitsland een organisatie daadwerkelijk is verboden met deze software te werken, blijkt bovendien dat deze wet ook daadwerkelijk wordt gehandhaafd binnen de EU. 

Kortom, als bedrijf mag je inderdaad geen gebruik meer maken van MailChimp en ruim 5500 andere Amerikaanse organisaties. Doe je dit toch? Dan kan daar een hoge boete tegenover staan: maximaal 20 miljoen euro of 4% van je wereldwijde omzet. Daar kun je beter een entreekaartje voor de dierentuin voor kopen, en deze brulaap lekker in Amerika laten. 

Wat betekent de AVG voor data-driven marketing?

Data-driven marketing is een steeds populairder begrip in de online-marketingwereld. Het biedt unieke kansen om je doelgroep effectief en met de juiste boodschap te bereiken. Door het niet meer mogen werken met Amerikaanse bedrijven als MailChimp, vervallen er een paar serieuze data-driven partijen om marketing mee te bedrijven. Neem ook als voorbeeld de privacy-uitdagingen van Facebook.

Maak jij nu gebruik van (Amerikaanse) applicaties als MailChimp? Dan adviseren wij je om goed in kaart te brengen welke data-applicaties je op dit moment gebruikt. Voor veel applicaties zijn Europese – of zelfs Nederlandse – alternatieven te vinden die wél voldoen aan de AVG. Weten welke alternatieven wij gebruiken? Neem dan contact met ons op.

Terug naar overzicht

Interesse gewekt of gewoon een vraag? Neem contact op met ons

Als je hieronder je gegevens achterlaat, komen we zo snel mogelijk bij je terug. Kan je vraag niet wachten? Dan mag je ons altijd bellen op 0297 38 52 52. Is het weekend of na 17:00? Een mailtje sturen is dan handiger: mail ons op [email protected].