Recap: WeAreDevelopers World Congress 2022, Berlijn.

Breng 8.000+ developers bij elkaar, voeg daar 250+ inspiratievolle sprekers, mijn collega’s & een paar verfrissende biertjes aan toe… en je hebt mijn volledige aandacht.

En wat een geluk! Want dit is precies wat het WeAreDevelopers World Congress 2022 in Berlijn in het kort opsomt. Samen met Loyals-collega’s en onze partner-collega’s van Stimmt zijn we twee dagen lang geïnspireerd en ontstonden interessante gesprekken op een van ’s werelds grootste developerscongres.

Mijn naam is Robin, developer bij Loyals. Ik neem je graag mee in mijn hoogtepunten van het WeAreDevelopers World Congress 2022!

WeAreDevelopers World Congress | Loyals

Share

Ultiem development geluk

Het is ultiem geluk voor elke developer. Met meer dan 250 sprekers is er twee dagen lang, letterlijk elk moment van de dag iets te doen. Met een variërend aanbod, dus voor elke type developer meer dan genoeg keuze.

Van informatie over de meest bekende tot nieuwste front-end technieken, tot het bijspijkeren over de ontwikkelingen binnen AI-development en diverse hosting-zaken. 

Luisteren en netwerken

De aanbevolen tactiek van de organisatie was om het aantal talks per dag te beperken tot maximaal vijf. En de rest van de dag? Besteden aan netwerken met andere developers. Dankzij de vrij uitgebreide app was dit toegankelijk, waarmee je eenvoudig met bezoekers en sprekers in contact kon komen over diegene zijn of haar interesse of expertise in een onderwerp.

Wij volgden +/- zes talks per dag. Tsja… we blijven Loyals, he. ;-)
Het was soms erg lastig kiezen, op bepaalde momenten waren er gewoon twintig sprekers tegelijk bezig. We kunnen álle talks terugkijken, dus het popcorn is al besteld voor de eerste ‘talk-marathon’ met het team.

De organisatie
Het congres was super georganiseerd. Het was in een ontzettend groot gebouw, waardoor je zelfs met 8.000+ aanwezigen elkaar niet voor de voet liep.

Bij de meest populaire sprekers moest je vroeg zijn om een zitplaats te veroveren, maar met een beetje vooruitplannen was dit geen probleem.

Inspirerende tech-verhalen

Voor mij persoonlijk was Bjarne Straustrup de meest inspirerende spreker, een op het moment van schrijven 71-jarige programmeur en nog steeds actief in het vak.

Wat Straustrup zo inspirerend maakt, is het feit dat hij de ‘uitvinder’ is van de programmeertaal C++, een van de meeste gebruikte programmeertalen ooit. En waar onze hedendaagse samenleving mee gebouwd wordt.

De uitdagingen die hij heeft opgelost - zeker in die tijd - zijn erg interessant. Zelfs voor de developers van deze tijd.

Verder waren er een hoop sprekers die je gewoonweg aan het denken zetten om de huidige processen of technieken nog eens onder de loep te nemen.

Ontwikkelingen die nieuwe kansen bieden, of een frisse blik op een bekende techniek. Maar regelmatig ook een stuk bevestiging dat wát we doen, ‘gewoon’ simpelweg klopt.

Hieronder volgt een aantal diverse topics welke echt iets getriggerd hebben voor mij om meer mee te willen gaan doen. Ik doe m'n uiterste best om niet té technisch... :-)

Message Queues | Loyals

Topic 1: message queues

Wij werken veel met ‘realtime’ dataverwerking. Echter, soms is het interessanter om dit niet realtime aan te pakken. Een message queue is eigenlijk een wachtrij.

De spreker over dit onderwerp had een mooie vergelijking, dit ging om het optimaal benutten van de resources die je tot je beschikking hebt. 

Bij het inchecken voor het evenement moeten er 8.000+ bezoekers ingecheckt worden en een pasje krijgen. Als al die bezoekers tegelijk bij de balie staan te drammen, heb je ontzettend veel personeel nodig en ontstaat er chaos. Daar houden wij developers niet van…

Door de bezoekers op te delen in wachtrijen, kunnen ze een handjevol personeel meerdere rijen tegelijk laten verwerken. Wachten er heel veel bezoekers? Dan komt er een rij bij. En vice versa: op de tweede dag zijn de meeste bezoeker al ingecheckt, waardoor één rij al volstaat.

Dit geldt ook voor applicaties. Een hoop processen kunnen prima in een rij gezet worden om daarna verwerkt te worden. Oók voor de gebruikerservaring kunnen hier een hoop zaken door geoptimaliseerd worden. 

Denk bijvoorbeeld aan een vrij grote export uit je systeem. Wanneer dit realtime gegenereerd wordt, heb je kans dat je een tiental seconden moet wachten tot het bestand klaar is. Wanneer je dit verzoek in een ‘queue’ zet, en vervolgens een seintje laat geven wanneer de export klaar staat, kun je als gebruiker gewoon verder in het systeem zonder te hoeven wachten tot het bestand klaar is. Klinkt logisch, toch?

Topic 2: unit testing

Dit onderwerp is wat lastiger om niet-technisch te houden, maar ik ga mijn best doen. 

Bij het schrijven van code proberen we elk stukje code zo onafhankelijk en zelfstandig mogelijk te houden. Dit komt de onderhoudsvriendelijkheid ten goede.

Denk bijvoorbeeld aan een prijsberekening in een bestelproces. Op meerdere plekken wordt een prijs berekend; in een overzicht, een detailpagina, een winkelwagentje, de betaalpagina of wanneer je een kortingscode/coupon toepast.

Wanneer je op al deze plekken dezelfde soort code hebt en hier later iets in moet wijzigen (bijvoorbeeld door nieuwe btw-regels) moet je dat op al die plekken doen.  Met een zelfstandig en geïsoleerd stukje code wat op die plekken toegepast wordt, centraliseer je dat naar 1 plek.

Dit soort onafhankelijke stukken code zijn redelijk makkelijk automatisch te testen. We weten op voorhand wat het gedrag van de code moet zijn.

Bijvoorbeeld: wanneer ik de prijs van product X wil weten inclusief btw, wordt de prijs Y. Wanneer deze berekening niet uitkomt, klopt er dus iets niet.

Tijdens het congres zijn er meerdere sprekers aan het woord geweest met betrekking tot testing. Onze passie voor kwaliteit zet ons hiermee weer aan het denken, hoe wij geautomatiseerde kwaliteitswaarborging kunnen verbeteren.

Loyals en Stimmt bij WeAreDevelopers congres | Loyals

Topic 3: co-pilot

Voordat ik in dit laatste onderwerp duik, een klein stukje achtergrondinformatie. Programmeurs gebruiken een editor om code in te schrijven, net zoals andere mensen Word gebruiken om teksten te schrijven.

Dit topic was vooral erg interessant en gaf ons een (potentieel) kijkje in de toekomst. Want, nu is er een stukje software in closed-beta (toegankelijk op inschrijving en goedkeuring) welke je in je editor kan installeren. Vervolgens analyseert deze tool wat een programmeur voor code aan het schrijven is, en komt met slimme voorspellingen wat je wilt gaan typen.

Deze software is getraind met miljarden regels code, en zal naarmate de tijd verstrekt alleen maar slimmer worden.

De voorspelling is dat deze tool de productiviteit van developers enorm kan verhogen. Natuurlijk zijn er nog een hoop uitdagingen en tegenargumenten. Bijvoorbeeld dat een tool als deze té veel van het denkwerk kan overnemen.

Bij deze ben ik vooral benieuwd wat de toekomst gaat brengen. Wat er straks mogelijk is en hoeveel impact dit gaat hebben op ons vakgebied.

Ik ben zelf voorstander van een slimme ondersteuning, zolang je zelf in control blijft.

Al met al 2 geslaagde dagen. Als het aan mij ligt, is Loyals volgend jaar weer aanwezig op het WeAreDevelopers World Congress!

Meer weten over de nieuwste development technieken? Ik vertel het je graag!

Als je hieronder je gegevens achterlaat, kom ik zo snel mogelijk bij je terug. Liever bellen of mailen? Dat kan ook! Je bereikt ons telefonisch op 0297 38 52 52, of stuur even een mail naar robin@loyals.com.