Storyblok, hét headless cloud CMS van de toekomst

Ontdek hoe Storyblok developers en content schrijvers helpt bij het oplossen van veel voorkomende content management issues.

In het snel veranderende digitale landschap van vandaag de dag, is het snel en efficiënt creëren en beheren van content steeds belangrijker geworden. Het hebben van een robuust en flexibel content management systeem (CMS) is essentieel voor een optimale gebruikerservaring.

Storyblok, een headless CMS dat tot doel heeft de creatie en het beheer van content te stroomlijnen voor zowel ontwikkelaars als contentbeheerders is hierin gespecialiseerd.

In deze blogpost gaan we dieper in op wat Storyblok is, hoe het werkt en welke problemen het oplost.

Storyblok

Share

Wat is Storyblok

Storyblok is een krachtig, API-gestuurd headless CMS dat content scheidt van de visuele weergave (front-end) ervan. Hierdoor kunnen ontwikkelaars en contentbeheerders onafhankelijk werken, wat leidt tot een betere en efficiëntere samenwerking. Storyblok is ontworpen met het oog op flexibiliteit en schaalbaarheid en is geschikt voor bedrijven en organisaties van elke omvang.

Uniform content beheer

Traditionele CMS-platforms beperken contentbeheer vaak tot specifieke frameworks, waardoor het moeilijk wordt om content over meerdere platforms en kanalen te beheren. Storyblok lost dit probleem op door een uniform contentmanagementsysteem te bieden waarmee content onafhankelijk van het platform waarop het wordt weergegeven, kan worden gemaakt, opgeslagen en beheerd. Dit betekent dat je je content moeiteloos kunt beheren op websites, mobiele applicaties en andere digitale kanalen.

Samenwerking tussen ontwikkelaars en contentbeheerders

Een van de belangrijkste uitdagingen op traditionele CMS-platforms is de kloof tussen ontwikkelaars en contentbeheerders. Met afzonderlijke workflows en beperkte samenwerkingstools wordt de productiviteit vaak belemmerd. Storyblok overbrugt deze kloof met zijn “visual editor” en krachtige API's, waardoor ontwikkelaars en contentbeheerders naadloos kunnen samenwerken. Contentbeheerders kunnen eenvoudig inhoud bewerken binnen de “visual editor”, terwijl ontwikkelaars de vrijheid hebben om de visuele weergave (front-end) te bouwen en aan te passen, waarin ze ook nog eens de vrijheid hebben in de gekozen technologie.

Versimpelen en hergebruiken van content

Duplicatie en inconsistentie van content zijn veelvoorkomende problemen in traditionele CMS'en. Storyblok lost dit op door de content op te delen in (herbruikbare) componenten. Hierdoor kunnen contentbeheerders herbruikbare contentblokken bouwen en onderhouden, waardoor consistentie wordt gegarandeerd en duplicatie wordt verminderd.

Hiermee kun je een consistent merkimago en een consistente boodschap uitdragen op je online platforms.

storyblok-screenshot-overzicht

Hoe werkt het

Storyblok maakt gebruik van een API-gestuurde architectuur om content te leveren aan verschillende platforms en kanalen. Dit betekent dat content onafhankelijk van de visuele weergave (front-end) wordt opgeslagen en beheerd. Hierdoor is het mogelijk om dezelfde content op meerdere platforms te gebruiken. Ontwikkelaars hebben toegang tot de inhoud via RESTful- of GraphQL-API's, waardoor ze hun favoriete programmeertalen en -technologieën kunnen gebruiken om de visuele weergave (front-end) te bouwen.

Visual editor:

De “visual editor” is een essentieel onderdeel van de Storyblok-ervaring. Het stelt contentbeheerders in staat met een gebruiksvriendelijke interface om inhoud in realtime te bewerken en te beheren. De “visual editor” stelt contentbeheerders in staat

om de wijzigingen die ze aanbrengen onmiddellijk te zien, met een live voorbeeld van hoe de inhoud op de front-end zal verschijnen. Deze WYSIWYG-benadering (What You See Is What You Get) vereenvoudigt het beheren van content en vermindert de afhankelijkheid van ontwikkelaars voor inhoudsupdates.

Aanpasbare componenten

De op componenten gebaseerde aanpak stelt ontwikkelaars en contentbeheerders in staat om modulaire en herbruikbare contentblokken te bouwen. Deze componenten kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften en het design van een project. Door een bibliotheek met aanpasbare componenten aan te bieden, stimuleer je de consistentie van de content en vereenvoudig je het proces voor het maken van content voor contentbeheerders.

Integraties en uitbreidbaarheid

Storyblok is ontworpen om naadloos samen te werken met een breed scala aan tools en technologieën. Dankzij deze uitbreidbaarheid kunnen bedrijven Storyblok probleemloos integreren in hun bestaande technische stack. Het platform ondersteunt populaire front-end frameworks zoals React, Vue.js, Angular en Svelte. Daarnaast biedt het een verscheidenheid aan plug-ins en integraties voor e-commerce, analyse, marketingautomatisering en meer.

Traditional vs Headless

Conclusie

Storyblok is een game-changer in de wereld van content management systemen. Door de flexibele, API-gestuurd aanpak, lost het veel van de uitdagingen op waarmee ontwikkelaars en contentbeheerders in traditionele CMS-platforms worden geconfronteerd. De uniforme contentbeheer mogelijkheden, samenwerkingsomgeving, herbruikbare componenten en naadloze integraties ben je als bedrijf in staat om content efficiënter te beheren dan ooit tevoren. Dit zal uiteindelijk leiden tot groei en succes in het digitale tijdperk.

Mocht je door dit artikel geïnteresseerd zijn in Storyblok of wat het voor jou kan betekenen, neem dan contact met ons op om een vrijblijvend te sparren.

Terug naar overzicht

Loyals Storyblok partner

Interesse gewekt of gewoon een vraag? Neem contact op met ons

Als je hieronder je gegevens achterlaat, komen we zo snel mogelijk bij je terug. Kan je vraag niet wachten? Dan mag je ons altijd bellen op 0297 38 52 52. Is het weekend of na 17:00? Een mailtje sturen is dan handiger: mail ons op [email protected].