Verwarrende grafische termen

In de grafische wereld worden nogal wat vaktermen gebruikt. Sommigen zijn geheel duidelijk en algemeen bekend. Maar er zijn er ook die minder bekend zijn of zelfs heel verwarrend zijn. Boren en perforeren is er zo één. Met een perforator maak je 2 gaatjes in een vel om ze in een map te stoppen, maar in de grafische wereld heet het toch echt boren.

Als je vraagt om perforatie, krijg je een hele rij kleine gaatjes op een rij, zodat je het vel makkelijk kan afscheuren en er zoals bij een entreeticket een afscheurstrook ontstaat. Daarom vertel ik je in deze blog meer over de grafische termen en de betekenis hiervan.

Verwarrende grafische termen | Loyals

Share

Papierformaten

Nog zo’n verwarring is 'vellen' of 'pagina’s' (bladzijdes). Heeft een flyer één of twee pagina’s? En wat is een 'spread' voor iets en wat is 'plano' of 'afgewerkt formaat'?

Vellen of pagina’s
Een pagina (of bladzijde) is één zijde van een vel papier in een boek, brochure, krant of tijdschrift. Een flyer heeft dus twee pagina’s, maar is één vel papier.

Weetje: Vaak zijn de pagina’s genummerd zodat men (via de inhoudsopgave) naar een bepaalde tekst kan verwijzen om deze later eenvoudig terug te vinden. Meestal begint in een brochure de nummering met pagina #3. Dit komt doordat de buitenzijde en binnenzijde van de omslag ook als pagina’s meetellen.

A-formaten
De meest gebruikte formaten zijn A-formaten, zoals het bekende A-viertje. Op onderstaande schema kun je zien dat A-formaten mooi in elkaar passen. Een liggende A3 is bijvoorbeeld net zo groot als 2 staande A4 vellen naast elkaar.

Papier A formaten | Loyals

Spread
Nog een term die vaak gebruikt wordt, is een ‘spread’. Dit zijn twee pagina's naast elkaar in een afgewerkte brochure/folder. De spread in het hart van het blad noem je een ‘midden spread’.

Plano of afgewerkt formaat
Plano betekent ‘vlak’. Het zijn vlakke ongevouwen vellen papier. Op het moment dat ze zijn afgewerkt (gevouwen, gebonden), dan hou je het afgewerkte formaat over. Van een A5 folder van 4 pagina’s is het plano (ongevouwen) formaat liggend A4 (297x210mm) en het afgewerkte (gevouwen) formaat A5 (148,5 x 210mm).

Elk beestje zijn eigen naam

De meest voorkomende promotie uitingen worden qua naam ook vaak door elkaar gehaald. Zo noemt bijna iedereen een folder een brochure en andersom. Maar er is echt een verschil. 

Flyer
Een flyer, ook wel leaflet genoemd, is een gedrukt plano vel, dus geleverd zonder nabewerkingen of afwerking.

Folder
Een folder bestaat uit meer dan 2 pagina’s, maar is niet gebrocheerd of gebonden. Het is één vel drukwerk dat één of meerdere malen gevouwen is. Een ezelsbruggetje om de verwarring met een brochure te voorkomen is de Engelse vertaling van vouwen in gedachten houden.

To fold (En.) = vouwen (Nl.)

Brochure
Een brochure bestaat uit meerdere pagina’s en is in de rug gebonden (gebrocheerd). Het zijn meerdere vellen drukwerk die gevouwen zijn en in de rug bijeengehouden worden met bijvoorbeeld nietjes. Het aantal pagina’s van een brochure is altijd een veelvoud van vier. Een ezelsbruggetje om de verwarring met de folder te voorkomen, is de afwerkingsterm in gedachten houden. Een brochure wordt in de rug gebrocheerd (in de rug gebonden). Dit brocheren kan trouwens op veel verschillende manieren, o.a. geniet, garenloos (gelijmd) of genaaid.

Gaatjes of afscheurstrook

In het intro van dit blog noemde ik het al even, ook in afwerkingstechnieken worden veel termen door elkaar gehaald. De meest verwarrende term is toch wel perforeren en boren. Dit doordat het huis-tuin-en-keuken apparaat om gaatjes te boren een perforator heet.

Perforeren
Een vaak verkeerd gebruikte term. Perforeren is een afwerkingstechniek waarbij kleine gaatjes of lijntjes in het papier worden gestanst, waardoor het papier achteraf makkelijk gescheurd kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een entreeticket met afscheurstrook.

Een perforator maakt gaatjes in een vel papier.
Maar met perforeren krijg je geen (boor)gaten, 
maar een afscheurstrook in je drukwerk.


Boren
Boren is het mechanisch aanbrengen van één, twee, vier en soms meerdere ronde gaten met een grafische boormachine. Aan de diameter is een minimum en maximum verbonden. De meest voorkomende boorgaten hebben een diameter van 5mm. Als je boorgaten met een afwijkende vorm wilt (ovaal of vierkant) kan dat ook. Dan worden deze gaten gestanst i.p.v. geboord.

De grafische wereld - een vak apart

Het blijft dus toch een vak, met eigen vaktermen, waardoor ik soms heel vragend aangekeken word als ik weer een grafische term laat vallen bij onze online Loyals. Maar ja…. andersom heb ik ook geen idee wat SQL betekent. Ieder zijn eigen vak, zijn eigen specialiteit. Leuk toch? En handig voor jou als klant. Zo heb je binnen één bedrijf alle specialisten aan tafel om zowel online als offline communicatie op elkaar af te stemmen en kwaliteit geleverd te krijgen.

Neem contact met ons op en we helpen je graag bij het succesvol neerzetten van jouw merk. 

Terug naar overzicht

Interesse gewekt of gewoon een vraag? Neem contact op met ons

Als je hieronder je gegevens achterlaat, komen we zo snel mogelijk bij je terug. Kan je vraag niet wachten? Dan mag je ons altijd bellen op 0297 38 52 52. Is het weekend of na 17:00? Een mailtje sturen is dan handiger: mail ons op [email protected].