Wat voor bestand, zeg je??

Als offline Loyal is het verleidelijk om in 'offline' taal te spreken. Ik vraag de klant dan bijvoorbeeld om een vector bestand of TIF-afbeelding. Dit roept bij sommige klanten maar één ding op: ????? een hele hoop vraagtekens.

Niet gek natuurlijk, wanneer je er zelf niet dagelijks mee te maken hebt. Daarom wordt het tijd dat ik mijn geheime taal maar eens ontfrutsel!

Wat voor bestand zeg je | Loyals

Share

Bestandsformaten

Er bestaan zoveel bestandsformaten, dat men vaak door de bomen het bos niet meer ziet en geen idee heeft waarvoor welk bestand nou eigenlijk geschikt is. In dit overzicht vind je de betekenis van de meest voorkomende bestanden.

AI (Adobe Illustrator)

Bestaat uit lijntekeningen (vector). Het bestand is klein en groot te gebruiken (is op te blazen tot billboard formaat). Logo’s worden vaak ontworpen in dit bestandsformaat.

EPS (Encapsulated PostScript)

Bestaat uit lijntekeningen (vector) ook kunnen er foto’s inzitten. Bij een foto zit er een resolutie aan vast die het uiteindelijke maximale formaat bepaald.

JPG (Joint Photographic Experts group)

Meestal te gebruiken voor online en PC-omgeving met witte achtergrond. Dit is een gecomprimeerde foto en bij voorkeur niet geschikt voor drukwerk, zeker niet als de resolutie lager is dan 300 dpi.

PNG (Portable Network Graphics)

Alleen te gebruiken voor online en PC-omgeving met transparante achtergrond, het bestand wordt gecomprimeerd (8 of 24 bit) en heeft niet genoeg resolutie om te gebruiken voor drukwerk.

GIF (CompuServe Graphics Interchange Format)

Meestal te gebruiken voor internet, dus niet geschikt voor drukwerk. Dit zijn over het algemeen korte animaties.

PSD (Photoshop Document)

Een uit lagen opgebouwde foto. Dit bestand is heel handig als er veel aan een foto moet worden geretoucheerd, als je in lagen werkt kun je altijd terugkeren naar de originele foto.

BMP (Windows Bitmap format)

Mindere kwaliteit dan JPG. Wordt weinig gebruikt. Is niet geschikt voor gebruik in drukwerk.

TIF (Tagged Interchange File)

Bestandsformaat voor foto’s. Geschikt voor drukwerk, mits men gebruik maakt van de juiste resolutie (300 dpi)

PDF (Portable Document File)

Een voorvertoning. Ideaal voor e-mail, zodat men een juiste impressie krijgt van hetgeen is gemaakt.

cPDF (Certified Portable Document File)

Een pdf met ingesloten specifieke drukprofielen conform de specificaties van de drukkerij.

Prachtige scherpe foto’s

Ook krijgen we vaak foto’s aangeleverd om te gebruiken in onze ontwerpen. Als de foto’s zijn gemaakt door een professional is er vaak niets aan de hand, maar bij andere foto’s kunnen er nog weleens wat problemen ontstaan. Van een foto met het formaat van een postzegel kun je uiteraard geen billboard maken en een foto van het internet geplukt mag door de rechten die er vaak op de foto’s rusten toch echt niet gebruikt worden.

De resolutie van de foto is van groot belang. Op het uiteindelijke ware formaat moet een foto voor offset drukwerk een minimale resolutie van 300 dpi hebben, maar voor digitaal druk kan 150 dpi al genoeg zijn. Voor iemand zonder de juiste ontwerpprogramma’s is de resolutie vaak lastig te bepalen. Want een foto kan er haarscherp uitzien op je computerscherm maar in je drukwerk is er een wazig gerasterd beeld overgebleven. Maar ga er maar vanuit dat een foto kleiner dan 3mb niet geschikt is voor drukwerk.

Stockbeeld of fotografie

En mocht je het juiste beeld niet beschikbaar hebben, kunnen we altijd een stockfoto gebruiken. Hierbij is alleen het gevaar dat als je voor rechtenvrije beelden kiest, een ander hetzelfde beeld in zijn of haar campagne kan gebruiken. De beste optie is uiteraard om zelf beelden te fotograferen, deze kun je dan direct de juiste sfeer meegeven. En of het nu gaat om het fotograferen van producten, portretten, gebouwen of een heuse fashionshoot in onze pool van vaste fotografen zit een fotograaf die het perfecte plaatje kan schieten voor jouw campagne.

Tot slot…

Uiteraard kun je alles drukken, ook al is de aangeleverde content niet perfect, maar dan is de kwaliteit van het eindresultaat daar ook naar. En wij streven samen met onze klanten en leveranciers naar kwalitatief drukwerk. 
Het is en blijft toch je visitekaartje…

Terug naar overzicht

Interesse gewekt of gewoon een vraag? Neem contact op met ons

Als je hieronder je gegevens achterlaat, komen we zo snel mogelijk bij je terug. Kan je vraag niet wachten? Dan mag je ons altijd bellen op 0297 38 52 52. Is het weekend of na 17:00? Een mailtje sturen is dan handiger: mail ons op [email protected].